La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, visita el Mercat

La flor i la planta catalanes a l’agenda del Departament d’Agricultura: La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha visitat el Mercat de Flor i Planta per conèixer de primera mà el sector i copsar-ne les seves demandes i necessitats.

Una bona representació del sector de la flor i la planta vives s’ha reunit avui al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya amb la nova consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. Ha estat una trobada molt profitosa que ha servit per traslladar-li un bon reguitzell d’inquietuds i transmetre-li les principals demandes que el mateix Mercat, així com les diverses entitats que s’aglutinen a la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya –CHOC- volien fer-li arribar, com són la necessitat històrica de finançament, i el requeriment del reconeixement que el sector es mereix.

La consellera ha iniciat la seva estada al Mercat tot visitant la sala de Venda Directa, passejant-se per les diverses parades i rebent per boca de productors i majoristes alguns comentaris, centrats sobretot en la manca de suport que tradicionalment ha tingut la floricultura i horticultura ornamentals. Jordà ha preguntat per la història d’aquests cultius a la comarca del Maresme i el paper que hi ha jugat el Mercat de Flor i Planta al llarg dels anys. També s’ha interessat per la marca de qualitat Cultiu d’Aquí, impulsada des de fa un any pel Mercat per identificar els productors locals, i li ha semblat una molt bona eina que cal publicitat i impulsar.

Posteriorment, la consellera ha signat el llibre de visites del Mercat i s’ha reunit a la Sala de Juntes amb diferents membres de les Juntes Rectores del Mercat i de la CHOC. “Cal un suport explícit a la producció. Hem perdut competitivitat, ja no som referents al sud d’Europa. Les nostres explotacions necessiten invertir per seguir essent importants”, se li ha destacat a la consellera, fent-li veure com altres regions productores com Almería estan passant per davant de Catalunya. “Estem quedant fora dels plans de millora. Necessitem que el Departament d’Agricultura tingui més en compte el nostre sector i que ens puguem acollir als plans d’ajuts i subvencions. Necessitem finançament per poder invertir i modernitzar les nostres instal·lacions”, se li ha insistit.

En resposta a això, Teresa Jordà ha demanat que el sector es faci fort al voltant d’un Pla Estratègic que l’englobi i que afavoreixi el seu posicionament tant al mercat nacional com en la potenciació de l’exportació. “Quan hi ha un Pla Estratègic que funciona, aconsegueixes avançar-te als problemes i facilitar actuacions”, ha assegurat la consellera.

El moviment Viles Florides, com a gran aposta global del sector que és, ha centrat també una part de la reunió. Els seus ja més de 130 municipis adherits han atret l’atenció de la consellera, que s’ha compromès a assistir a la Gala de Lliurament de les Flors d’Honor que tindrà lloc el proper 5 d’octubre a Vilaseca.

Altres qüestions tractades a la reunió han estat el protocol de prevenció contra la Xylella Fastidiosa i el futur Decret sobre la inclusió de flors i plantes al circuit de cultiu de proximitat.

Jordà ha fet la visita acompanyada d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura, i de Josep Pena, director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Barcelona, qui han pres bona nota de les demandes d’un sector que històricament ens hem sentit molt abandonats per l’administració pública en general i per la Generalitat de Catalunya en concret.

En el moment de les conclusions, la consellera ha volgut mostrar que la voluntat política per reconèixer el sector de la flor i la planta hi és, però que “tot dependrà que es pugui dotar i aprovar un bon pressupost per al Departament d’Agricultura”.