Augmenta l’exportació de flor i planta de Catalunya

Catalunya ha exportat durant els dos primers mesos de l’any flors i plantes per valor d’11,7 milions d’euros, i ha esdevingut la comunitat autònoma capdavantera en aquest tipus d’exportacions. Aquesta dada representa un increment del 15,6% de les exportacions respecte dels mesos de gener i febrer de l’any 2015, en què va exportar-ne per valor de 10,2 milions d’euros. Així ho ha posat de manifest la Taula Sectorial de la Flor i la Planta Ornamental celebrada el dijous 5 de maig a Vilassar de Mar, en què han participat Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Gremi de Jardineria de Catalunya, la Federació d’Agricultors de Viveristes de Catalunya, el Mercat de la Flor i de la Planta Ornamental de Catalunya i la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).

Cal un segell de qualitat i proximitat

En el decurs de la Taula, que feia dos anys que no es convocava, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha exposat que s’està treballant perquè els productors de flor i planta ornamental s’adhereixin al distintiu de venda de proximitat com a productes de qualitat i locals, a fi que el consumidor els pugui identificar de manera clara i donar així un valor afegit a les produccions de Catalunya. El sector s’ha mostrat molt receptiu, ja que ho considera una oportunitat per fomentar la producció catalana i diferenciar el producte.

En relació amb les plagues que afecten el sector, s’han donat les últimes informacions sobre l’estat a escala europea de la Xylella fastidiosa, un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres, i s’ha explicat el pla de comunicació dut a terme amb l’objectiu d’extremar la vigilància activa. El sector s’ha compromès amb el DARP a crear un grup tècnic de treball per establir el màxim de mesures que ajudin a prevenir l’entrada de la plaga al territori català.

Per la seva banda, el sector ha exposat la recuperació de participants en el Projecte de les Viles Florides, i ha demanat al DARP que continuï donant suport al certamen, alhora que s’han convidat totes les associacions relacionades amb el sector que encara no col·laboren en el projecte a incorporar-s’hi per fer-lo més atractiu i incitar a un major consum de planta i flor ornamental.

Finalment, i recordant la Directiva 128/2009, d’ús sostenible dels plaguicides, s’ha informat sobre l’estat d’implantació del programa d’inspeccions d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, i també sobre la novetat en la inscripció al cens dels equips fixos d’interior dels hivernacles, els quals també han de passar la inspecció com a data límit el 26 de novembre de 2016. A partir d’aquesta data, no es podran utilitzar aquests equips en usos agraris si la inspecció no ha estat favorable.

Font: Departament d’Agricultura