In memoriam Jaume Mitjans, primer president del Mercat

Jaume Mitjans Cucurull (1934-2020), qui fou el primer president del Mercat de Flor i Planta, ha mort avui a l’edat de 86 anys.

Mitjans fou l’home de consens que l’any 1982 va encapçalar la Junta Gestora que impulsà el projecte de crear el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, una Societat Agrària de Transformació que es va constituir amb 280 socis fundadors en l’Assemblea celebrada el 17 de maig de 1983.

Posteriorment, Jaume Mitjans, soci número 1, i ja com a president de la primera Junta Rectora, tirà endavant la construcció del primer Mercat, un edifici de 5.000 m2 de caràcter provisional amb el qual es va iniciar la venda i comerç de flor i planta dels productors del Maresme l’1 d’octubre de 1983.

Mitjans va importar el sistema de subhasta que havia conegut a Holanda, i juntament amb la venda directa i un incipient cash&carry, va dinamitzar la venda de flor i planta tal com demandava el sector des de feia molts anys, engegant així la història del nostre exitós Mercat. Desenvolupada aquesta gran tasca, va deixar el càrrec l’any 1985.

Jardiner i notable empresari

Jaume Mitjans obtenia el títol de mestre jardiner l’any 1968 a la prestigiosa Escola de Jardineria de Barcelona. Amb la seva pròpia empresa de jardineria, JACOMISA –Jardinería y Construcciones Mitjans S.A.- es feu amb la gestió d’una gran part de la jardineria pública de la ciutat de Barcelona, fent créixer així ràpidament una societat que arribà a comptar amb més de 250 treballadors.

Per atendre els seus múltiples projectes de jardineria i millorar-ne la rendibilitat, optà per produir-se la seva pròpia planta, i fou així com va entrar al món del viverisme, establint primer uns vivers a Monistrol de Calders, i seguint amb més centres de producció a Vilassar de Dalt, les Canàries, Alacant… i un centre de jardineria al Prat del Llobregat.

També va conèixer de prop la comercialització internacional de flors i plantes amb una empresa pròpia a la subhasta holandesa, Plantmit Holland BV, on va obtenir molts coneixements i idees que després va traslladar al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

De Jaume Mitjans recordarem, i des del Mercat sempre agrairem, l’esperit emprenedor, d’elegant ambició, que ens va fer créixer com a sector fent-nos veure que els límits els posàvem nosaltres.

Descansi en pau.


Les exèquies tindran lloc dijous 12 de novembre a les 12h al Tanatori de Sant Gervasi (Barcelona).

Jaume Mitjans intervenint en l’Assemblea Constituent del Mercat que va tenir lloc al maig de 1983 a l’Edifici Doyen.
Mitjans, amb camisa fosca, en una visita d’obres de la construcció del Mercat el 1983.