Sant Jordi: fent forta la cultura de la rosa

L’objectiu: mantenir la distribució d’entre 6 i 7 milions de roses per la Diada de Sant Jordi i fomentar una cultura de la rosa més enllà d’un dia puntual, com ja es fa amb el sector editorial i la venda de llibres. Els floricultors i majoristes del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya preveiem un volum de venda de roses similar a l’assolit l’any passat, tot i que a priori, el fet que aquesta festivitat s’escaigui en dissabte, podria fer afluixar una mica el consum. No obstant, s’ha detectat encàrrecs d’empreses i col·lectius que avançaran l’obsequi de la rosa de Sant Jordi a la vigília, el divendres 22. Un bon auguri que satisfà tant als professionals del Mercat com a les floristes.

“Sant Jordi és una Diada molt viscuda a Catalunya en què participa molta gent. I és una data especial per a tenir un detall amb treballadors, companys de feina, clients i amics”, apunta Sito Vilarrubla, vicepresident del Mercat de Flor i majorista amb més de 35 anys d’experiència en la distribució de flor. “Això ho han valorat moltes empreses i entitats, que en veure que la Festa es dóna en dissabte, han fet comandes de roses per a regalar el dia abans”, assegura. Aquest fet fa que a principis d’abril el volum d’encàrrecs es mantingui en xifres similars a l’any passat i que fan ser optimistes. “Ara només faltarà que ens hi acompanyi el bon temps”, constata.

Orígens i varietats molt diverses

Les roses conreades a Catalunya suposen tan sols el 10% del volum que es distribuirà per Sant Jordi, ja que l’alta demanda concentrada en un període de temps tan curt, obliga als majoristes a adquirir roses provinents d’altres regions del món. Així doncs, majoritàriament les roses que es subministren aquests dies provenen d’Equador i Colòmbia, que per les condicions de conreu en altiplà, són roses de gran presència, tiges llargues i capolls grossos, i força durabilitat. Després també hi ha varietats de roses originàries d’Holanda, i una petita part es porten del Sud d’Espanya o països com Kènia i Etiòpia.

L’amor vol… roses vermelles

La tradició es manté inalterable pel què fa a l’expressió de l’amor, i és per això que les roses vermelles, amb un 80% de les vendes previstes, són sempre les més demandades. Tot i així, com que són flors que també es regalen a filles, amigues, companyes de feina, etc. des del Mercat se n’oferta una gran varietat de colors que van des de les roses blanques, grogues i rosades fins a les taronges, multicolors, tenyides de color blau, de color negre o jaspiades. I els últims anys també se’n troben amb purpurines, serigrafiades i banyades amb xocolata.

Per a valorar-ne la qualitat, cal tenir en compte que la tija de la rosa sigui prou llarga, robusta, i que la poncella es mantingui ferma, compacta i amb un lleuger punt d’obertura. Un cop regalada, és important que s’hidrati de seguida, ja que tenir-la molta estona fora de l’aigua la pot perjudicar i fer que se’ns marceixi més de pressa.

Finalment, dir que per la Diada també tenen un punt extraordinari de venda els rosers, sobretot les varietats de flor petita i perfumades. Són més perdurables, es poden replantar en un jardí, i això fa que cada vegada hi hagi més persones qui l’elegeixin com a alternativa, o per a complementar, la rosa clàssica que regalen a les seves parelles.

 

QUATRE XIFRES SOBRE LA ROSA:

Previsió vendes: Entre 6 i 7 Milions unitats

Origen:

Local: 10%

Equador/Colòmbia: 60%

Holanda: 20%

Llevant i Sud d’Espanya: 5%

Altres: 5%

Varietats:

Freedom (Equador)

Red Naomi (Holanda)

Samurai (Catalunya)

Lovely Red (Catalunya)

Red Monarch (Catalunya)

Colors:

Vermella (80%) blanca, groga, rosada, taronja, blava tenyida, rainbow, blaugrana… i també tenyida negra.