Optimisme davant la possible recuperació del consum de roses per Sant Jordi

Floricultors, majoristes de flor, i naturalment també els floristes, encarem amb optimisme la propera Diada de Sant Jordi. La consecució de la reducció de l’IVA del 21 al 10%, el fet que la celebració s’escaigui en un dia laborable, i la percepció que el consum de flors i plantes es recupera paulatinament, porta al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya a estimar que es podria arribar a la xifra de 7 milions de roses venudes.

Després d’alguns anys en què la crisi i la pressió fiscal sobre flors i plantes van fer baixar els volums de venda, enguany les perspectives sembla que apunten a una recuperació dels nivells de consum que hi havia hagut temporades enrere. Poc a poc s’han produït més comandes, o més quantioses que l’any passat, i això comporta que s’hagin creat força expectatives.

Domina la rosa d’importació

L’alta demanda de roses concentrada en tan sols un dia fa que d’aquests 7 milions que s’espera vendre, només un 15% puguin ser subministrades pels productors locals, sobretot del Maresme. La resta provenen majoritàriament d’Equador i Colòmbia, grans productors mundials, que copen el 45% dels mercats, així com també d’Holanda, altres regions de l’Estat Espanyol o fins i tot d’Àfrica, de països com Kènia i Etiòpia.

Cal remarcar que les roses autòctones, dites de Km0, són òbviament més fresques, i no han patit viatges. De mitjana es cullen entre 4 i 6 dies abans de Sant Jordi, i estan en cambra frigorífica només el temps necessari per a què la seva hidratació sigui òptima i les faci prou fortes per aguantar fins a més de deu dies després de la Diada.

Molts colors, però l’estrella és la rosa vermella

La tradició és la tradició, i és per això que les roses vermelles, amb un 80-85% de les vendes previstes, són les més demandades. Tot i així, per a satisfer tots els gustos i els amants que volen ser originals, el Mercat oferta una gran varietat de colors que van des de les roses blanques, grogues i rosades fins a les taronges, multicolors, tenyides de color blau, serigrafiades amb escuts i banderes segons el gust, blaugranes o amb els colors de la senyera.

Per a valorar-ne la qualitat, cal tenir en compte que la tija de la rosa sigui prou llarga, robusta, i que la poncella es mantingui ferma, compacta i amb un lleuger punt d’obertura. Un cop regalada, és important que s’hidrati de seguida, ja que tenir-la molta estona fora de l’aigua la pot perjudicar i fer que se’ns marceixi més de pressa.

D’altra banda, també troben certa sortida durant la Diada els rosers, sobretot les varietats de flor petita i perfumades. Són més perdurables, es poden replantar en un jardí, i això fa que cada vegada hi hagi més persones qui l’elegeixin com a alternativa, o per a complementar, la rosa clàssica que regalen a les seves parelles.

 

QUATRE XIFRES SOBRE LA ROSA:

Previsió vendes:

7 Milions unitats

Origen:

Local: 12-15%

Equador/Colòmbia: 45%

Holanda: 25%

Llevant i Sud

d’Espanya: 10%

Altres: 7-10%

Varietats: 

Freedom (Equador)

Red Naomi (Holanda)

Gran Prix (Holanda)

Samurai (Catalunya)

Lovely Red (Catalunya)

Red Monarch (Cat)

Colors:

Vermella (80%) blanca, groga, rosada, taronja, blava tenyida, rainbow, blaugrana…