El temporal Glòria colpeix el sector

El pas del temporal Glòria, que va afectar la costa mediterrània entre el 19 i el 22 de gener, va causar múltiples danys -de diversa consideració- a moltes finques agrícoles arreu de Catalunya. El vent d’una banda, i el desbordament de diversos rius i rieres, de l’altra, van fer destrosses en camps i instal·lacions, comportant importants pèrdues econòmiques, sobretot al Delta de l’Ebre, al tram baix i el Delta del Tordera i a diverses conques del riu Ter.

A la costa del Maresme, on es concentra gran part de la producció de flor i planta del nostre país, el vent va malmetre hivernacles i túnels i va perjudicar molta planta de la que es conrea a l’exterior. Ràfegues de més de 100 Km/h es van endur per endavant cobertes, umbracles i estructures diverses.

Tot i així, els efectes més greus de la llevantada a la comarca van ser els provocats pel desbordament del riu Tordera, que va negar camps des d’Hostalric fins a la seva desembocadura, i es va emportar per davant les instal·lacions de molts productors d’horta i planta ornamental de Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar. La zona va quedar arrasada i ara es treballa per declarar-la zona catastròfica, juntament amb d’altres àrees afectades de Catalunya.

Des d’Unió de Pagesos s’han organitzat diverses reunions per avaluar l’afectació del temporal i alhora recollir dades dels danys causats. Juntament amb entitats com l’Associació de Viveristes de Catalunya s’està assessorant i informant als afectats sobre com actuar davant de les asseguradores i les administracions per exposar els seus danys i rebre les compensacions i ajuts que els pertoquen.

Unió de Pagesos fa un seguit de recomanacions per a les zones, empreses i agricultors afectats:

  • Es recomana treballar pel reconeixement de zona catastròfica municipi a municipi.
  • El primer pas és contactar amb l’alcalde del municipi al qual es pertany i fer-li arribar la valoració dels danys soferts per totes les explotacions afectades amb l’objectiu que sol·liciti aquest reconeixement. En aquest sentit, cal tenir en compte que no només és el sector agrícola el que pot estar afectat, també compten altres sectors (industrial, hosteleria, turisme,…), així com els béns públics (carreteres, front marítim,….)
  • El reconeixement de zona catastròfica és una opció que no perjudica ningú (els assegurats cobraran  de les seves companyies) i per aquells que no en tenen s’obririen una sèrie d’opcions excepcionals.
  • S’ha creat una comissió amb representants de cada municipi per coordinar les accions.
  • Cal actuar amb celeritat.

A continuació, s’ofereixen tres models de Declaració que ha preparat Unió de Pagesos per informar dels danys soferts.