7 milions de roses per Sant Jordi

D’aquí a pocs dies celebrarem Sant Jordi, i enguany, ho farem plens d’optimisme!
Les comandes de roses avancen a bon ritme i les ganes de gaudir de la Diada són ben presents. El fet que enguany Sant Jordi s’escaigui en dimarts fa que se’ns plantegi un dia excel·lent per a una bona distribució de roses, ja que sol ser habitual que durant el dia se’n regalin a oficines, comerços, empreses… i a la tarda la gent surti a passejar i compri i obsequiï roses a les parelles i familiars.

Així doncs, la previsió per aquest Sant Jordi 2024 és que es venguin més de 7 milions de roses entre els diferents distribuïdors principals, entre els quals ens hi comptem com a principal mercat majorista de flor i planta de Catalunya que som.

La protagonista de la festa serà, evidentment, la rosa vermella. Però Sant Jordi també permet veure roses de mil colors i textures, que serveixen per complaure aquells i aquelles que se surten de la norma o per transmetre un missatge diferent al de l’amor a la parella. Roses blanques, rosades, taronges, grogues, blaves… 

D’on ve la rosa?
La rosa que es comercialitza per Sant Jordi arriba majoritàriament de Sudamèrica. Prop d’un 90% arriba de Colòmbia i Equador, països en els quals la seva realitat geogràfica i climàtica -i també laboral i fitosanitària- permet el cultiu de roses de la varietat Freedom, que es produeixen a l’altiplà, amb nits fredes i dies càlids i temperats. Això fa que es tracti de roses grans i poderoses, de vermell intens.

Al voltant d’un 10% seran roses vingudes d’Holanda, de la varietat Red Naomi. La seva importació ha baixat lleugerament respecte altres anys, i és que se n’encarit el preu per l’encariment també dels costos de producció.

Malauradament serà difícil trobar rosa catalana i és que de les desenes de productors que hi havia fa unes dècades, ja sols en queda un productor a Santa Susanna, que si el temps acompanya, en fa unes 60.000 unitats de les varietats Red France i Lucky Red. Però amb prou feines arriben a l’1% del total.