Impulsem amb l’Hospital Clínic un projecte per millorar la qualitat de l’aire i el confort als laboratoris mitjançant planta viva

L’Hospital Clínic de Barcelona i el Mercat de Flor i la Planta Ornamental de Catalunya impulsem un projecte per crear una infraestructura verda de plantes d’interior als laboratoris del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l’hospital. L’objectiu del projecte CDB Respira és millorar la qualitat de l’aire als laboratoris i el confort dels pacients als espais comuns, com el centre d’extraccions.

El projecte es va presentar el dilluns 13 de febrer a l’hospital Clínic de Barcelona en un acte en el que van participar el Conseller de Salut, Dr. Manel Balcells; la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Sra. Teresa Jordà; el Dr. Josep M. Campistol, director general del Clínic; la Dra. Aurea Mira, directora del CDB; la Sra. Mercè Martínez, Presidenta Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya; i el Dr. Antonio Martínez, cap del Servei Anatomia Patològica del CDB.

El Dr. Manel Balcells va valorar aquesta iniciativa “com a molt necessària per millorar de forma natural la contaminació ambiental i l’estat d’ànim de les persones. La transformació verda dels laboratoris i els espais sanitaris humanitza l’entorn i millora la qualitat de vida de professionals i pacients”.

Sobre l’acord entre el Clínic i el Mercat, Teresa Jordà va dir que “és una mostra de col·laboració mútua, de simbiosi entre dues necessitats, la que ofereix uns beneficis que pot aprofitar qui els necessita. Tots en som beneficiaris i tots ens som necessitats”. “Les plantes i flors ens ajuden a reduir l’estrès, ens aporten oxigen i humitat ambiental, ens relaxen i milloren l’estètica de molts espais. Sens dubte, tots aquests beneficis tenen un impacte també en situacions en les que ja de per si les condicions no són les més desitjades. Els hospitals, les residències, els centres de salut, etc., necessiten ser espais en els que qui hi conviuen trobin no només atractiu el que els envolta sinó beneficiós”.

El Dr. Josep M. Campistol va apuntar que, “amb aquest projecte busquem millorar el confort dels pacients i el dels professionals que treballen als laboratoris del CDB, però també avaluar com les plantes poden millorar la qualitat de l’aire en aquests espais. És un exemple de millora continua i de com des de l’hospital es vetlla pel benestar de les persones”.

Millorar el confort i la qualitat de l’aire

El projecte CDB Respira consisteix en la col·locació de plantes d’interior dins dels laboratoris de l’hospital i en els espais comuns del Centre de Diagnòstic Biomèdic amb l’objectiu principal de construir un espai més confortable per a pacients i professionals.

D’una banda, es vol millorar la qualitat de l’aire de manera transversal als laboratoris i àrees operatives del CDB. S’avaluarà a través d’unes medicions de substàncies ambientals potencialment tòxiques que realitza el Servei de Prevenció de riscos laborals de l’hospital. De l’altra, proporcionar als pacients una sensació de tranquil·litat i benestar abans de l’atenció sanitària. “També es vol crear un espai de treball més confortable per als professionals i afavorir el sentiment de pertinença i responsabilitat dins de l’equip, ja que el manteniment dels espais verds anirà a càrrec dels professionals del CDB”, va assenyalar la Sra. Dolores Jaén, Cap de Gestió d’Infermeria del CDB.

Des del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya s’ha assessorat el CDB en relació a les espècies de plantes més adequades per als processos de detoxificació i purificació dels diferents laboratoris i serveis d’Anatomia Patològica, on s’opera amb agents nocius per a l’organisme, com el formaldehid, i també de les espècies més favorables per a millorar la confortabilitat d’altres espais de treball.

“Els resultats preliminars de les medicions de la qualitat de l’aire als laboratoris demostren clarament una millora de tots els paràmetres després de la implementació d’aquests espais verds d’interior”, va constatar el  Dr. Antonio Martínez.

El Mercat ha proporcionat prop de 500 plantes, que han estat cultivades per productors catalans del Maresme, Tarragona, Girona i Lleida. S’ha treballat amb materials de proximitat, com substrats d’Osona o amb testos de paret de Citysens, una empresa de Tarragona que fabrica les jardineres amb polipropilè reciclat i 100% reciclable. La selecció de plantes i l’assessorament per a la instal·lació ha anat a càrrec de l’enginyer-paisatgista i jardiner Jorge Muñiz, col·laborador del Mercat de Flor i Planta, membre del Gremi de Jardineria de Catalunya.

“Per a nosaltres aquest projecte és l’oportunitat de fer palès i mostrar el potencial de les plantes vives més enllà del seu reconegut valor ornamental. Les plantes purifiquen l’aire i generen benestar físic i emocional i han d’esdevenir un element a tenir molt en compte en la cura de les persones. Per nosaltres ha estat una gran recompensa l’acollida per part de professionals i usuaris que fa evident la realitat i la importància de la teràpia verda”, va explicar la Sra. Mercè Martínez.

Per a la col·locació de les plantes, s’han prioritzat diversos espais del Centre de Diagnòstic Biomèdic, com són el Centre d’extraccions, tant a les sales d’espera com a la zona del box d’extraccions; el laboratori d’Anatomia Patològica; la zona de finestres i l’entrada del laboratori CORE, on es fa l’anàlisi de les mostres; i a les zones de recepció de mostres, compres i direcció del Centre.

“El laboratori Core és un gran espai obert, ple d’analitzadors i milers de mostres per analitzar, que treballa 24 hores i on a vegades costa tenir referències del què està passant a l’exterior. Gaudir de les plantes i les flors ens permet millorar la qualitat de l’aire i, al mateix temps, fer més alegre, viu i humà un espai dominat per la tecnologia”, comentava el Dr. Josep Lluís Bedini, Cap Operatiu del Laboratori Core.

“Aquesta iniciativa és un pla pilot que té una durada d’un any i que està inclosa dins del pla estratègic de l’Hospital, per fer un Clínic més proper, intel·ligent, sostenible i pioner. Els pacients i els professionals del CDB són el centre d’aquest projecte”, va concloure la Dra. Aurea Mira.

Aquesta inciativa va rebre una menció especial de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya en la darrera edició del certamen Viles Florides de Catalunya.

Fotos: Hospital Clínic (Francisco Avia) i Mercat de Flor i Planta.