Un Sant Jordi amb més roses que mai

Sant Jordi s’escau enguany just el dimarts després de Pasqua. Serà el primer dia laborable després de les vacances de Setmana Santa i per això, un dia que molts catalans voldran viure encara amb l’alegria d’un dia festiu.

Aquest fet, sumat a que aquesta Diada es donarà en plena campanya electoral pels comicis generals que tindran lloc el 28 d’abril, porta a majoristes i grans distribuïdors a preveure unes bones vendes de roses per Sant Jordi.  Així, les previsions consideren segura la venda de més de 7 milions d’unitats de la tradicional rosa vermella,a la que s’hi sumarà, com ja va passar l’any passat, la venda d’entre 350.000 i 400.000 roses grogues reivindicatives.

“Aquest any serà molt bo. Les comandes es mouen en xifres similars al 2018 i es preveu que s’incrementin fins i tot una mica”, comenta Sito Vilarrubla, president del Mercat de Flor i Planta i majorista de flors des de fa més de 35 anys. “Tot i sortir d’unes vacances, el dia 23 d’abril serà un dimarts laborable, amb els floristes, les empreses, les escoles, els comerços, i també els partits polítics en plena activitat”, considera.

Sobreesforç comercial

L’optimisme pel que fa a les vendes, però, coincideix amb la constatació que per atendre aquest Sant Jordi, caldrà un esforç extra per part de productors, majoristes i floristes. I és que el fet que els dies previs siguin en Setmana Santa, farà que els responsables de la comercialització hagin de treballar i contractar personal en dies festius per a preparar les roses, i es vegin obligats a fer-ne la seva distribució durant la Pasqua –coincidint amb l’operació retorn de vacances a les carreteres-. “Són dificultats afegides, que ens obliguen a organitzar-nos bé i planificar aquests dies, però que en cap cas afectaran a la Diada”, remarca Vilarrubla.

La rosa local, escassa

Pel que fa a l’origen de les roses, cal dir que, malauradament, les roses conreades a Catalunya suposen només el 4% del total que es vendran per Sant Jordi. La disminució paulatina d’aquest delicat cultiu i l’alta demanda concentrada en un dia fa que els comercialitzadors s’hagin de proveir de roses d’altres regions del món. Així, la majoria de roses que es subministren són de la varietat Freedom, originàries d’Equador i Colòmbia, que per les condicions de conreu en altiplà, són roses de gran presència, tiges llargues i capolls grossos, i de molta durada. Després també hi ha varietats de roses originàries d’Holanda, com la Red Naomi, de flor rodona i grossa. A les flors individuals s’hi sumarà els rosers, cada any més populars, especialment aquells de tamany petit, originaris de Dinamarca i Holanda.

Roses i rosers grocs

La conjuntura política en què s’esdevé aquest Sant Jordi, a només cinc dies de les eleccions generals al Congrés i al Senat, i dins el context de relació difícil entre Catalunya i l’Estat Espanyol, comportarà que entre les moltes roses distribuïdes hi hagi un bon percentatge de roses i rosers grocs. Així ho constaten els majoristes, que asseguren que ja tenen força comandes de floristeries i entitats sobiranistes que juntament amb les roses vermelles vendran i regalaran roses d’aquest color en símbol de solidaritat amb els polítics catalans que es troben a la presó.

Diverses qualitats, preus variats

El preu de venda final de la rosa oscil·la depenent de la seva qualitat, forma de presentació i canal de venda. Si el consumidor desitja una rosa de qualitat, ben tractada a floristeria i que es pugui mantenir en aigua almenys una setmana, ha de comptar que li costarà 5-6€ si la vol només amb l’espiga dins una bossa estàndard. Si busca que porti algun complement, alguna ornamentació especial, ha de considerar altres preus: 10€ amb un bon embolcall, i des de 15 o 20€ en un gerret de vidre o ceràmica. En parades al carrer es podran trobar roses més econòmiques, però sovint no ofereixen garantia de durabilitat, perquè han estat mal hidratades i/o exposades al sol.

Per a valorar-ne la qualitat, cal tenir en compte que la tija de la rosa sigui prou llarga, robusta, i que la poncella es mantingui ferma, compacta i amb un lleuger punt d’obertura. Un cop regalada, és important que s’hidrati de seguida, ja que tenir-la molta estona fora de l’aigua la perjudica.

Un hivernacle de roses del Maresme certificades Cultiu d’Aquí