CULTIU D’AQUÍ, la nova marca de qualitat dels productors del Mercat

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya hem creat CULTIU D’AQUÍ, un segell de qualitat per identificar producte local i de proximitat. La marca neix per posar en valor les flors i plantes cultivades a Catalunya pels nostres socis productors, tant floricultors com horticultors.

CULTIU D’AQUÍ és un distintiu de qualitat que garanteix que les flors i plantes es troben en bon estat morfològic segons la seva espècie i que estan lliures de plagues i malalties. Certifica, a més, que han estat conreades a casa nostra. Són flors i plantes de Km0, adaptades al nostre clima i que en molts casos s’han produït seguint criteris sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

L’origen de CULTIU D’AQUÍ

El segell és una marca del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya i en aquesta primavera en formen ja part vint-i-cinc productors. CULTIU D’AQUÍ neix per l’afany del sector de buscar noves vies de comercialització de proximitat i buscant la diferenciació amb els productes importats a través de factors com la qualitat, la frescor, i en molts casos, el cultiu ecològic i sostenible.

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya és l’òrgan responsable de certificar tots aquells productors que vulguin adherir-se al nou segell i que hauran de passar una inspecció tècnica per al control de la qualitat de la planta, el seu estat tan morfològic com sanitari, i perquè les quantitats produïdes siguin les declarades pel productor. Aquesta inspecció es repeteix després ja dins la seva comercialització, per vetllar que no hi ha cap producte que es vengui en mal estat o que no tingui l’origen certificat.

 

Algunes dades econòmiques del sector

Amb aquest identificador el sector de la producció de flor i planta ornamental català espera enfortir el seu paper dintre d’un mercat cada vegada més globalitzat.

El sector de la planta i la flor ornamental cultivada a Catalunya té un important impacte econòmic i social a casa nostra, tot i representar només el 5,6% de la producció agrària del país. Els vivers de cultiu catalans donen feina a més de 2.000 persones, entre fixes (82%) i eventuals (18%), que treballen en les més de 1.900 hectàrees de superfície total de cultiu en viver. Segons dades de la Federació d’Agricultors Viveristes de Catalunya de 2016, els viveristes catalans generen un impacte econòmic, només en vendes, de 186 milions d’euros, dels quals 124 MEUR, un 67%, són de producció pròpia.