VILES FLORIDES 2014: 37 municipis impulsant el verd urbà

La Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), presidida pel Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ha atorgat reconeixements a aquells pobles i ciutats catalans que durant aquest 2014 han mostrat especial cura amb els seus jardins, arbrat i entorn natural.

Aquí en pots veure algunes fotografies.

El moviment Viles Florides s’ha consolidat en la seva tercera edició, amb 37 municipis d’arreu de Catalunya defensant els seus valors. Pobles i ciutats de les quatre demarcacions catalanes, des del Pirineu fins a la costa, passant per les planes d’interior, s’han sumat a la voluntat d’impulsar la presència de flors i plantes a l’espai públic, en carrers i places i en l’entorn urbà.

Una festa celebrada divendres 5 de setembre a Figueres, als Jardins del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, va servir per a què la CHOC reconegués la tasca de tots aquests municipis, atorgant-los les diverses distincions que preveu el reglament de Viles Florides.

L’acte va ser presidit per l’Honorable Sr. Josep M. Pelegrí, Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que en el seu parlament va voler destacar el fet que les Viles Florides “milloren la imatge dels municipis i dels seus espais, contribueixen a la qualitat de l’ecosistema urbà i que fan créixer l’interès sobre la flor i la planta ornamental”. Pelegrí considera que “cal que la societat sàpiga que els entorns verds són un equipament de gran valor per a tots i que donen a conèixer la riquesa floral del nostre país”, alhora que va felicitar al sector agrícola ornamental “per la seva aposta per la qualitat i el treball conjunt que s’està duent a terme entre empresa privada i sector públic”.

A més d’ell, van parlar el sotsdirector de l’Agència Catalana de Turisme, el Sr. Patrick Torrent, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, el Sr. Jordi Rodon, qui va remarcar el fet que “una vila florida és un benefici per als convilatans del municipi en qüestió”, ja que un municipi que té cura del verd urbà “és més sostenible i fomenta el benestar dels seus ciutadans”. Rodon, a més, va recordar que “Viles Florides no és un concurs, sinó un reconeixement a la feina i l’esforç dels municipis” en aquesta matèria.

Per la seva banda el portaveu del jurat, el Sr. Pere Cabot, va recordar la ingent tasca que fan els floricultors i horticultors de Catalunya per oferir uns productes de primer nivell, va destacar “la molt bona feina que s’està fent per part de molts ajuntaments”, i va agrair la bona acollida que se’ls ha dispensat a totes les poblacions que han visitat.

Viles Florides té per objectiu contribuir a una Catalunya més florida, entenent així que els espais verds són més sostenibles, ofereixen una major qualitat de vida i resulten més atractius per als visitants.

El moviment compta amb el suport del Departament d’Agricultura, l’Agència Catalana de Turisme i el productor de terres i substrats Terres Boix.    

Les distincions de Viles Florides en aquesta edició 2014 han estat:
3 Flors d’Honor 

Cardedeu

Figueres

Olot

Sant Hilari de Sacalm

Vilassar de Mar

Vila-seca

2 Flors d’Honor 

Almacelles

Arenys de Munt

Cabrera de Mar

Cabrils

Calafell

Calella

Campdevànol

Folgueroles

Llagostera

Lloret de Mar

Manlleu

Montellà i Martinet

Premià de Dalt

Roses

Santa Maria de Palautordera

Santa Susanna

Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan les Fonts

Sitges

Tordera

Tornabous

Vallbona de les Monges

Vic

1 Flor d’Honor 

Carme

Guimerà

Maldà

Queralbs

Santa Fe del Penedès

Tagamanent

Vilalba Sasserra

Vilanova de Sau

D’altra banda, i per primer cop, Viles Florides ha reconegut les iniciatives socials i privades que fomenten i tenen cura dels seus espais verds, amb la creació de noves categories: Llars Florides, Col·lectius Florits, Racons Florits i Espais Públics Florits. Amb el suport de Massó Garden es van distingir les següents persones i entitats:

Millor terrassa florida: Esperança Font

Millor pati verd: Luca Sarri

Millor balcó florit: Helena Abellan

Millor Racó verd: Restaurant Roig Robí

Col·lectiu florit: Escola Els Alocs de Vilassar de Mar

Col·lectiu florit: Escolàpies de Figueres

Espai públic florit: Girona Temps de Flors

Enhorabona a totes les Viles Florides!