Catalunya segueix lliure de Xylella Fastidiosa, i ara, amb un protocol de prevenció

El Comitè de seguiment de la ‘Xylella fastidiosa’ s’ha reunit avui i ha aprovat el Protocol de prevenció
 
En la reunió del Comitè de seguiment de la ‘Xylella fastidiosa’, que s’ha celebrat aquesta tarda, a Barcelona, s’ha informat que els resultats de les prospeccions intensives dutes a terme per a la seva detecció a Catalunya són negatius. Així, en aquesta reunió que ha comptat amb la presència de la consellera Meritxell Serret,  i de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, s’ha reafirmat que el territori català està lliure d’aquesta plaga que pot afectar més de 200 espècies de plantes .
Atesa l’alta perillositat d’aquesta plaga, el DARP va crear, l’agost de 2015, el Comitè de Seguiment de la ‘Xylella fastidiosa’, en el qual hi ha representat tot el sector agrícola i de la planta ornamental, per tal de coordinar totes les actuacions de prevenció, així com per a dur a terme una campanya de comunicació i divulgació. En la reunió d’avui s’ha aprovat el ‘Protocol per a evitar la introducció i propagació de la ‘Xylella fastidiosa’ a Catalunya’, elaborat per un grup de treball creat entre el sector i el DARP, i que té l’objectiu de resumir en un document els procediments d’actuació per a la prevenció de l’entrada a Catalunya de ‘Xylella fastidiosa’ i, si s’escaigués, evitar-ne la seva difusió, d’acord amb el marc general de prevenció i de lluita contra organismes nocius de quarantena.
 Campanya intensiva de vigilància i prospecció
La ‘Xylella fastidiosa’ està produïda per un bacteri, que només afecta vegetals i que provoca  el decaïment ràpid i generalitzat de la planta i, en els casos més greus, la seva mort. Pot atacar més de 200 espècies de plantes, entre les quals destaquen les oliveres, els ametllers, els cítrics, la vinya i diverses plantes ornamentals.
Es tracta d’una plaga, present en el continent americà, que es va detectar per primera vegada a Europa l’any 2013 al sud d’Itàlia, afectant greument les oliveres; posteriorment, el 2015, es va detectar a Còrsega i a França continental (Costa Blava), afectant plantes ornamentals, principalment  ‘Polygala myrtifolia’ i baladres, i el novembre de 2016 es va detectar a les Illes Balears.
El Laboratori de Sanitat Vegetal de Catalunya va analitzar, durant l’any 2016, fins a 814 mostres, i totes elles van donar resultat negatiu. Aquestes analítiques es complementen amb els estudis i analítiques que està duent a terme tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP. A més, en aquesta passada campanya es va inspeccionar els 285 vivers amb planta susceptible i es van visitar al voltant de 1.298 punts de seguiment de plagues.
L’alerta i les mesures de vigilància i detecció d’aquest bacteri s’han intensificat arran de la detecció de ‘Xylella fastidiosa’ a les Illes Balears.  Aquesta vigilància i prospecció en el territori català es duu a terme en les empreses proveïdores de material vegetal i en les plantacions, tant d’olivera, com d’ametllers, cítrics, vinya, i altres cultius susceptibles, i també en planta ornamental de vivers, i parcs i jardins.  Per part de l’IRTA, també s’està analitzant i estudiant els possibles insectes vectors a Catalunya i la seva biologia, per a conèixer el seu comportament i les possibles mesures de lluita.
Aquesta intensa activitat de prospecció i vigilància es complementa amb una àmplia campanya informativa al sector agrícola i als productors i comerciants de plantes, i també a tots els ajuntaments de Catalunya i al sector de la jardineria.
El Departament d’Agricultura vol destacar la importància de la xarxa d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), distribuïdes arreu del territori català, en la vigilància i prevenció d’aquesta perillosa plaga, i vol reconèixer també la professionalitat del sector  i la seva actuació responsable davant de situacions com aquesta.
Font: Departament d’Agricultura